English Türkçe

راهکارهای بسته بندی محصولات دارویی

حساسیت تولید اقلام بسته‌بندی برای محصولات دارویی ناگفته پیداست. مهمترین موضوعی که در مورد بسته بندی این محصولات بایستی مورد توجه قرار گیرد، نگهداری از محصولاتی است که به شدت فساد پذیرند و رطویت و نور آنها را خراب می کنند. تعداد لایه ها و نوع تیوب و نازل و حتی رنگ و چاپ بسته بندی این محصولات ویژگی‌های منحصر به فردی دارد.
از طرف دیگر بر اساس دوز دارو و میزان تجویز شده برای مصرف آن حجم و اندازه های آن انعطاف پذیری بسته بندی محصولات آرایشی و بهداشتی و صنعتی را ندارد. اینکه محصول دارویی در یخچال نگهداری می شود یا در دمای معمولی و نوع مصرف آن به چه شکل است تعیین کننده نوع نازل نیز هست.
اینکه نازل بایستی به صورت یکپارچه باشد یا دوتکه بر حسب اینکه چه ماده دارویی را به چه میزان و در کدام بخش از بدن منتقل می کند اهمیت زیادی دارد و مثلا داروهایی که به صورت قطره‌ خوراکی هستند یا داروهایی که به صورت قطره ای در چشم چکانده می شوند، دارای خواصی هستند که حساسیت در تولید نازل - به ویژه نازل چشمی - را دو چندان می کند.

 

در مورد مکمل‌هایی مانند ویتامین ها هم همین موارد اهمیت دارد. هم آنهایی که به صورت داروی خوراکی هستند، هم آنهایی که به صورت تبلت ها یا قرص جوشان مصرف می شوند. مخصوصا در مورد قرص جوشان نوع بسته بندی بایستی به نحوی باشد که از رسیدن رطوبت به محصول جلوگیری شود - تصور کنید به تعداد زیادی قرص جوشان درون تیوب، رطوبت سرایت کند! - و از طرفی بسته بندی به نحوی باشد که از خورد شدن آنها در اثر جابجایی و حمل و نقل جلوگیری شود. این مهم با به کار گیری درب های حاوی سیلیکاژل و مجهز به فنر (اسپیرال) صورت می گیرد. 

 

آراپوش گستر در حال حاضر تامین کننده عمده تیوب قرص جوشان کشور است. دلیل آن این است که اولین شرکت تولید کننده این ظروف است و به پیشرفته ترین ماشین‌آلات و تجهیزات تولید و چاپ این محصولات مجهز است.

سیلیکاژل یک بسپار سه‌ بعدی است که از واحدهای چهاروجهی دی‌اکسید سیلیسیم تشکیل شده‌است. این ماده یک مادهٔ متخلخل است. از کاربردهای سیلیکاژل می‌توان به کاربرد آن به عنوان یک کاتالیزگر، مادهٔ خشک‌ کن یا در سوانگاری اشاره کرد.
 
سیلیکاژل جاذب خوبی برای آب، الکل، فنول‌ها، آمین‌ها و ... است که این کار را از راه پیوندهای هیدروژنی انجام می‌دهد. ظرفیت جذب‌کنندگی سیلیکاژل در دماهای پایین بیشتر ازآلومینا و زئولیت است، با این وجود اگر میزان رطوبت کم باشد، نسبت به زئولیت خاصیت جذب‌کنندگی کمتری نشان می‌دهد. در مقابل احیای سیلیکاژل ساده‌تر است و با حرارت دادن آن تا دمای ۱۵۰ درجهٔ سلسیوس ممکن می‌شود، این در حالیست که زئولیت باید تا حدود ۳۵۰ درجهٔ سلسیوس حرارت داده شود. با توجه به این خواص سلیکاژل در محیط‌هایی که دما پایین، میزان فشار بخار آب متوسط، و ظرفیت جذب‌کنندگی زیادی نیاز است استفاده می‌گردد.